Çanakkale Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çanakkale Ziraat Odası > Haberler > "Çeltikte Yeni Gelişmeler" Paneli Biga'da düzenlendi

"Çeltikte Yeni Gelişmeler" Paneli Biga'da düzenlendi

Biga Kaymakamlığı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Biga Ziraat Odası ve Çanakkale Ziraat Odası ortaklığı ile düzenlenen “Çeltikte Yeni Gelişmeler” konulu panel Biga Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşti. Panele Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale Onsekiz Mart Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Güray Ergün, Lapseki Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sevim, Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cahit Toprakkarıştıran, kurum personelleri ve bölge çeltik üreticileri katıldı. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Uludağ’ın oturum başkanlığı yaptığı panelde, ABD Kaliforniya Üniversitesi (UC, Davis) Prof. Dr. Kassim Al-Khatip çeltik tarımı ve yabancı otlarla ilgili üreticilere bilgi verdi. ÇOMÜ Zirat Fakültesi Doç. Dr. Gökhan Çamoğlu çeltikte damla sulama teknikleri ile ilgili konuşurken, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Halil Sürek ise ülkemizde çeltik çeşit geliştirmede elde edilen son gelişmeleri anlattı.

 

Panelde konuşan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya;

“Birçok ürünün bir arada yetiştiği değerli bir coğrafyada yaşamaktayız. İlimiz ise birçok tarım ürününde ülke sıralamasında başı çekmektedir. Biga ilçemiz Çanakkale tarımının üst sıralarda olmasını destekleyen, çok önemli ve değerli bir ilçemiz. Tarımı ve üretimi anlatmak çok keyifli. Ama üretimi 40 derece sıcağın altında bir ürünü ortaya çıkarmak, anlatmak kadar kolay değil. Kendim de bir üretici olduğumdan, üretimin zorluklarını yaşadığım için yakından biliyorum.

 

Çeltikte üretime sürecine bakacak olursak, belirli prosedürleri sağlamak zorundasınız. Tarla komşundan ve devletten izin almadan dikim yapamazsınız. Devlet size izin verirse sonra da tarla komşunuz size müsaade ederse başvuru yapabilirsiniz. Birçok üründe bu yoktur. Dikime başlamak ve üretim aşaması oldukça maliyetli ve zor bir üründür.

 

Üreticilerimizi bilinçlendirmek için bu panelleri düzenliyoruz. Üretici metrekareden nasıl daha fazla ürün alabilir, nasıl daha kaliteli ürün alabilir onu amaçlıyoruz. Teknoloji her gün gelişiyor, bizler de kendimizi geliştirmek zorundayız. Dileğimiz üreticilerimizin bu zor ve meşakkatli tarım ürünlerinde alın terinin karşılığını alması. Şimdiden üreticilerimizin yeni hasatlarının bol ve bereketli olmasını diler,  yeni yılınızı kutluyorum. “Dedi.