Çanakkale Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çanakkale Ziraat Odası > Haberler > “Masa başında oturarak sorunlar çözülmez”

“Masa başında oturarak sorunlar çözülmez”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ile dün Ziraat Odası’nda röportaj gerçekleştirdik. Kaya’ya çiftçilerin devletten beklentilerini, tarım kredilerinin faizlerinin yüksek olup olmadığını, çiftçilerin borçlarının artıp artmadığını sorduk. Kaya tüm soruları yanıtlarken, bir noktaya çekti. “Devletin üreticinin sorularını çözmek için oluşturduğu kurumlar, masa başında oturarak çiftçinin sorunlarını çözemezler!”


Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ile dün Ziraat Odası’nda saat 10.00’da röportaj gerçekleştirdik. Tarım Kredi Kooperatiflerinin yüksek faiz oranları ile üreticiye kredi vermeleri ve çiftçinin de ağır borçlarla uğraştığı bilenen bir gerçek. Durum öyle bir noktaya ulaştı ki, kooperatiflerin verdikleri faiz oranları bankaların faiz oranlarının bile üzerine çıktı. İsmail Kaya’ya çiftçilerin yaşadıkları sorunları sorduk, tek tek cevapladı… Çanakkale’de çiftçiler her geçen gün borçlanmaya devam ediyorlar mı? Çiftçinin ekonomik durumu ne düzeydedir? “Çiftçinin borcu var!”


Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Çiftçinin borcu var! Çiftçinin dün borcu yoktu da bugün oluştu dersek bu doğru olmaz. Bu olayı anlamak için 20-30 yıllık bir sürece bakmamız gerekmektedir. Çiftçinin 20 yıl öncede borcu vardı, bugün yine var. Çiftçi hep bir borç döngüsünün içinde yıllardan beri boğularak bir borç döngüsü içinde buralara gelmiş. Bölgemizde 30 yıl önce tarlalar satılıyordu bugün de araziler satılıyor. Tarımın içerisinde o borçlanmanın yükü altında insanlar uzun zamandır zor durumdalar.” Çiftçinin devletten beklentileri nelerdir? “Üreticinin faiz sorunu var!”


Kaya, “Devletten bizim beklentilerimizin oluşması gerekiyor. Üreticinin bir faiz sorunu var. Devlet faiz lobileri ile bakın altını çiziyorum savaşır durumdadır. Devlet faizi sevmiyor. Üreticiye bakıyorsunuz, çiftçi kurumlarından alışveriş yapıyorlar. Başka isimler altında, katkı payı, komisyon adı altında üreticinin cebinden bir bedel çıkıyor. Benim üreticimin cebinden bunun çıkmasını ben faiz olarak görüyorum.” Tarım Kredi Kooperatiflerinin uyguladıkları faiz oranı, bankaların uyguladığı faiz oranından yüksek mi? “Faiz oranları yüksek!”


Kaya, “Şu anda katkı paylarıyla birlikte faiz oranlarlı, bankaların faiz oranlarından yüksek. Ne yazık ki öyle! Dün de bu faizlerin daha yüksek halleri oldu. Yüzde 100 faizlerle insanlar kredi kullanıyorlardı. Şimdi düşmüş. Devlet yüzde 8 ile kullandıracağım diyor ama içeride bunun kararını kim veriyorsa, kredi kullanım payı altında üreticinin cebinden fazla para çıkıyor. Biz bu duruma karşıyız. Günümüz şartlarına göre eğer hükümet yüzde 8-10 faiz oranının önü açılmışsa biz bu faiz oranını o oranda kullanmak istiyoruz. Üreticinin ayakta durabilmesi için olumlu şartların oluşması gerekmektedir.” Üreticilerin koruması açısından devlet kurumları işlevsel çalışıyorlar mı? “Masa başında oturarak sorunlar çözülmez”


Kaya, “Devletin ürecisinin yanında durması gereken kurumlar var. Devletin üretici için var ettiği kurumlar var. Bizim topyekün burada olaya bakmamız lazım. Devletin kurumlarının, üretici için çalışması gerekmektedir. Masanın diğer tarafından oturan kişilerin üreticiye nasıl faydalı olabilirim konusunda, hastalıklarla mücadele konusunda, planlama konusunda üreticinin yanında olması gerekmektedir. En önemli çözülmesi gereken konuların başında bu gelmektedir. Masa başında oturarak, üreticinin sorunlarına çözüm üretilmez.”

Tunahan Ünsal

Haber Kaynağı: https://canakkalegundem.net/2019/09/25/masa-basinda-oturarak-sorunlar-cozulmez/?fbclid=IwAR2aWAvxCLTvr9oEQ6p3Gx3fRLEJzDGEevmgraCxCNlDVAwVy6Gmy6lF_c0