Çanakkale Ziraat Odası > Haberler > 3 Köy ve ÇOMÜ Çiftliği Karantinada!

3 Köy ve ÇOMÜ Çiftliği Karantinada!

“AŞILAMALAR DEVAM EDİYOR” Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş ve Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; ilgili köylerde önlemlerin alındığını, hayvanların aşılarının yapılmasıyla geçen 1 ayın sonunda karantina halinin devam etmeyeceğinin belirleneceğini söyledi. Savaş ve Kaya, insan sağlığı için büyük bir tehdit olmadığını belirtti. “HAYVAN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI YASAK” Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü; Sarıcaeli, Kemel, Terziler köylerinde karantina başlattı. Bu karantina altına alınan köylerin etrafındaki 10 Km’lik alandaki diğer köylerde de hayvan giriş ve çıkışları yasak. Şu anda aşılamalar devam ediyor.İl Müdürlüğü, köylerdeki aşılamalara devam ediyor, tamamlamaya çalışıyor. Bizim bildiğimiz de şu anda bu… 1 ay karantina süresi var. 1 ayın sonunda yeniden kontroller yapılacak. Aşılamalar hala devam ediyor.” şeklinde konuştu. “İNSAN SAĞLIĞI TEHLİKEDE DEĞİL” Kaya; “Halkın sağlığını etkileyecek bir durum yok.” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu bir hayvan hastalığı… Et veya sütten insan bünyesine geçecek bir şey değil. Zaten o tarzda hayvanları tespit ediyorlar, kontrol altında. Şu anda yalnızca bu hastalığın yayılmasının önlenmesi gerekiyor. Bu 3 köyden başkasına da geçmesinin önlenmesi gerekiyor. Çünkü hayvanları telef eden bir hastalık. Çıkış noktası ile ilgili halk dilinde dolaşan şeyler var. Çevre illerde de bu tarz hastalıklar görülüyor. Ülkenin belli bölgelerinde de şap hayvan hastalığı var zaten. Dolayısıyla yayılması çok kolay. Bunu kuşlar ve yabani hayvanlar bile yayabilir. Çıkış noktasına sebep belirtmekten ziyade gelmiş olan hastalığın, geniş alanlara yayılmasını önlemek ve olduğu bölgede kurutmak önemli. Çaresini bulmak gerekiyor. Bunun için de gerekli tüm çalışmalar başlatılmış durumda… 1ay sonra da kontrolleri yapılıp eğer ki hastalık devam ediyorsa 1 ay daha uzatılacak. Etmiyorsa da normal satışlara devam edilecek.”

Haber Kaynağı: https://canakkalegundem.net/2018/02/22/3-koy-ve-comu-ciftligi-karantinada/