Çanakkale Ziraat Odası > Haberler > Çanakkale Domatesi

Çanakkale Domatesi

Çanakkale domatesinin fiyatı bu yıl  dibe çakıldı. Domatesin tarla  çıkış fiyatı 80 kuruştan 35 kuruşa kadar düştü. Düşüşün en önemli etkeninin Rusya’nın domates ihracatına izin vermemesi olduğu ifade ediliyor. Şimdi ne yapacağız? “Eyy Rusya domates almazsan limon da vermeyiz” mi diyeceğiz? Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, bölgede 100 bin dönüm domates dikildiğini ve 600- 700 bin ton civarında üretim yapıldığını söyledi. Bu nedenle domatesin Çanakkale için çok önemli ürünlerden birisi olduğunu ifade eden Kaya, ülke geneli domates üretiminin yalnız yüzde 5’inin Çanakkale’den karşılandığına dikkat çekti. Evet , yanlış okumadınız. 100 bin dönüm domates dikiliyor ve üretici mağdur. Dikimi, çapası, sulaması, toplaması derken 30-40 kuruşa maliyet hesabının olduğunu söyleyen üretici domatesin kilo fiyatının 80 kuruş ile 1 Tl arasında sabit tutulup  alınıp satılıyor olmasını istediklerini söylüyor. Üreticinin talebini ‘henüz’ duyan yok… Truva Sulama Birliği Başkanı ve Çıplak Köyü’nde domates yetiştiriciliği yapan İlhan Ulus, “Bugün kilosunu 50 kuruşa mal ettiğimiz sofralık domatesi ancak 40 kuruşa satabiliyoruz. Kilosunu 40 kuruşa mal ettiğimiz sivri, sanayi tipi dediğimiz domatesi de 35 kuruşa satabiliyoruz. Bugün domatesin ihracatı olsaydı bu fiyatlara düşmezdi.  Bizim beklentilerimiz Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi ve ihracatın açılması. Arap ülkelerine ihracat kapılarının açılarak domatesimizin ihraç edilmesini bekliyoruz” diyor. Neymiş? Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi… “Eyyy Rusya gel kardeş olalım”

Haber Kaynağı: https://canakkalegundem.net/2017/08/16/canakkale-domatesi/