Çanakkale
Ziraat Odası 72. Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Necmi Mutlu başkanlığında
gerçekleşti. Açılış ve yoklama ile başlayan toplantı, oda faaliyetleri, kasım
ve aralık ayı hesap ve harcamaların görüşülmesi, birlikten odamıza ulaşan 2020
aidat tablolarının görüşülmesi ve oylanması, yapılması düşünülen projeler,
Çanakkale tarımının öne çıkan sorunları, görüş ve önerilerle toplantı sona
erdi.
Toplantıda
2019 yılında uygulamaya başlanan ve çok önem verilen, birlikte makina ekipman
kullanımını teşvik etmek için köylere hibe edilen makinaların kullanım
miktarları ve sağladığı faydalar değerlendirildi. 2020 yılında uygulanması
planlanan ve çok kıymetli olduğu düşünülen “Tarladan Sofraya” projesi için,
Çanakkale Ziraat Odası Meclisi, Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı
İsmail Kaya’ya projeyi yönetmesi ve geliştirmesi için tam yetki verdi.
Toplantıdan
sonra bir açıklama yapan Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail
Kaya;
“72.
Meclis toplantımızı gerçekleştirdik. Üzerinde durduğumuz ve çok değer
verdiğimiz bir fikir üzerine ortaya çıkan bir çalışmamız var. Bu çalışma; gıda
israfının önüne geçmek, bilinçli tüketimi tarladan sofraya, sofradan hayata
yaymayı amaçlayan bir adım, bir farkındalık projesi “Tarladan Sofraya”. Bu
proje meclisten eksiksiz geçtiği ve destek verdiği için mutluyum. Soframızda
kalan ve çoğu zaman çöpe attığımız ekmek diliminin, yalnızca bir parça ekmek
dilimi olmadığını bilmemiz gerekiyor.
Aslında o çöpe atılan bir parça ekmeğin hikayesinde birçok kişi yer
alıyor. Buğdayı toprakla buluşturup her türlü bakımını yapan üreticinin
emeğinin olduğunu, o buğdayı başağından ayırıp buğday haline getiren
biçerdövercinin emeğinin olduğunu, o buğdayı toplayan tüccarın emeğinin
olduğunu, o buğdayı tüccardan alıp un fabrikasına taşıyan oradan da un olarak
fırına getiren kamyoncunun emeğinin olduğunu, o buğdayı un haline getiren
fabrikacının emeğinin olduğunu, o unu ekmek haline getiren fırıncının emeğinin
olduğunu, yine o ekmeği fırıncıdan alıp bakkalına, marketine koyan esnafımızın emeğinin
olduğunu bilmemiz ve unutmamamız gerektiğini anlatmak istiyoruz. Bu noktada
bütün ürünlerimizdeki emeklerin hikayelerini tüketiciye anlatabilmek için
tamamen iyi niyetli bir şekilde farkındalık yaratabilmek için geliştirilen bir
proje. Ürünlerimizin hikayelerini tüketiciyle paylaşmak hem de israfın önüne
geçilebilmesi için gerçekleştirilen bu projenin de üreticilerimize ve
tüketicilerimize faydalı olmasını istiyoruz. Bu proje sayesinde
tüketicilerimize bir ürünün kolay yetişmediğini ve dolayısıyla israftan
kaçınmaları gerektiğini anlatılacak. Üreticilerimizin de yaptığı işin çok
kıymetli olduğunu ve sorumluluk isteyen bir iş yaptıklarını farkına vardırmak
istiyoruz. Doğru insanlar ile yol yürüyenlerin ulaşacakları noktanın aydınlık
olacağını, bize ve bizimle birlikte yaşadığımız çevremize çok kıymetli tecrübeler
sağlayacağını düşünüyorum. Bizde doğru insanlar ile doğru işler yapmak için
çalışıyoruz ve işimiz farkındalık yaratarak ve yaşadığımız bölgeye fayda
sağlamak istiyoruz. Birlikte hareket etmek başarının çok büyük kısmıdır.
Üreticinin de ticaret erbaplarının da devletin ilgili kurumları ile birlikte
hareket ederek yol yürümesi çok önemli ve çok kıymetlidir. Bizimde bu ve bunun
gibi projelerde, ilgili kurumlarla yürümek istediğimizin bilinmesini istiyoruz.
“Dedi.