Kendi kendimize yeten, kendi
kendimizi besleyebilen, kendi ihtiyaçlarımızı kendi üreticimizden
karşılayabilen üretim modeline geçmemiz gerektiği şu günlerde, bunun için
gerekli adımların atılması ve bu durumlarda bu virüsten korunmak kadar planlı üretime
devam etmekte çok önemlidir. Her türlü senaryoya karşı üreticimizi hazır
tutmak, oluşabilecek kötü senaryoları en aza indirecektir. Bizim mutlaka dikim
planlaması yapıp yurttaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak şekilde bundan sonra dikimi olacak ürünlerde bir planlama gerekmektedir.
İlerleyen günlerde olası ihracat ve ithalatın olmayacağını düşünülerek
ürettiğimiz fazla malın elimizde kalması veya bizde üretilmeyen malın dışarıdan
alamama gibi durumla karşı karşıya kalabiliriz. Bu iki sorunla hem üretici hem
de tüketici mağdur olmaması için kendi ihtiyacımızı karşılayacak, kendi
kendimize yetecek ürün modeline üzerinde şimdiden planlama yapmamız
gerekmektedir. Bu sebepten kendi kendimize yetebilecek üretim yapmak
zorundayız. Üretim planlaması yaptırılması için geç kalınmış bir durum yoktur.
Ama mutlaka bu noktada bir çalışma yapılması üretici ve tüketici için, ülkemiz
için çok kıymetlidir.
Kalkınma ve gereklilikleri
göz önünde bulundurarak, sürdürülebilir tüketim ve üretim çok kıymetli olduğunu
biliyoruz. Üretim ve tüketim bir döngü içindedir. Çünkü bir üründe üreticiyiz
ama diğer ürünlerde tüketici olduğumuzu biliyoruz. Üretimde kendi bildiğimiz
kurallardan daha çok, mantıklı bir şekilde, sorunsuzca üretim yapmak daha
kıymetlidir. 2017 Yılında havza bazlı üretime geçilmiştir. Üretici, üretim
planlaması yaparken, ülke ihtiyacımıza göre dikim yapması da yarınlar için yine
çok önemlidir. İhtiyaca göre üretim yapmak hem ülke ekonomisine hem de
üreticinin kazanmasını sağlayacaktır.
Üreticilerimizi, virüsten
korumak kadar, üretim için arazide tutmak, yarınlarımız için istediğimiz
gıdalara ulaşabilmek için çok kıymetlidir. İçinde bulunmuş olduğumuz durum
üreticiyi hem ruhsal hem de ekonomik olarak etkilemektedir. Önemli olan bu
ikisini bir arada yapabilmektir. Üretim zorlu ve uzun bir süreç. Bu süreçte
kendimizi, ailemizi, çevremizi ve işçileri korumamız gerekiyor. Üretim kadar,
üretimi gerçekleştirecek olan işçinin nasıl çalıştırılacağı, mevsimlik olarak
çalıştıranların işçilerin barınma durumundan tutun, yemesine içmesine, çalışma
şartlarına, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına kadar, her ayrıntı ayrı ayrı
planlanmalı ve üreticiye, üretimde uyacağı kurallar en ince ayrıntısına kadar
aktarılmalıdır. Hasat sonrası müşteriye nasıl sunulacağına kadar her konuda
bilgilendirilmelidir. Toplumun her kesiminin bir talebi var. Bizim talebimiz
üretmek, ülkemizi ve yurttaşlarımızı kimseye muhtaç bırakmamak üzerinedir.