Çanakkale Ziraat Odası > Haberler > Lojistik Desteği Küçük Çiftçiyi Etkilemiyor

Lojistik Desteği Küçük Çiftçiyi Etkilemiyor

Sebze ve meyve ticaretindeki lojistik altyapının geliştirilmesine yönelik 17 ilde teşvik verileceği açıklandı. 250 Bin ila 2 Milyon TL arasında teşvik verilecek pilot illerden biri de Çanakkale olurken, konu ile ilgili Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya konu hakkındaki görüşlerini gazetemize aktardı. Projenin henüz netleşmemiş ve taslak çerçevesinde olduğunu belirten Kaya, şu hali ile projenin özellikle küçük çiftçiyi etkilemediğini ifade etti. Mazot teşviki dâhil, birçok konuda eksiklikler olduğunu ifade eden Kaya, genişletilip netleştirildiği takdirde faydalı olabileceğinin altını çizdi. Kaya, Çanakkale’nin de belirlendiği lojistik desteği ile ilgili şunları söyledi; “Lojistik desteği verilecek 17 ilden bir tanesi Çanakkale… Burada, benim anladığım kadarı ile son günlerde gündeme gelen tarla fiyatları ile pazar fiyatları arasındaki farkın giderilmesi yönünde yapılan bir çalışmanın sonucu olarak görüyorum. Lisanslı depoculuğun gündeme getirilmesinin sebebi ise, depoları yetersiz kalmasından dolayı piyasada belli dönemlerde mal azlığı yaşanıyor. Piyasada mal arz edilmiyor. Depolarda daha fazla mal tutarak belli aylarda yetersiz kalan malı tedarik edebilmek için yapılan bir çalışma.” “MAZOT TEŞVİĞİ İLE NAKLİYE ÜCRETLERİ DÜŞER” “Ancak buradan İstanbul’a giden bir nakliye aracının mazot teşviki aldığını göremedim. Bence nakliyeden kaynaklanan fiyat artışlarından bahsediyoruz. Bunun içine mazota takviye verildiği takdirde nakliyelerin de düşeceğini düşünüyorum.” “İÇİ DOLDURULURSA BAŞARILI OLABİLİR” “Bunun bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. 17 pilot il belirlenmiş. Bence bu henüz bir taslak. Bunun içi doldurulur ise bir şekilde başarılı olabileceğini düşünüyorum. Gördüğüm kadarı ile çalışmalar devam ediyor. Sanırım yurt dışına çıkan araçlara da teşvik verilecek.  Çiftçinin istediği şekilde içi dolarsa güzel olacağını düşünüyorum.” “KÜÇÜK ÇİFTÇİYİ DİREK ETKİLEMELİ” “Özellikle küçük çiftçiyi direk olarak etkileyecek ve faydalanacağı bir şey bulamadım. Aslında böyle bir çalışmanın direk küçük çiftçiyi etkileyecek bir şekilde yapılmasını isterdim. Umut ediyorum ki içi doldurulduğu takdirde küçük çiftçiyi etkileyecek bir şey olabilecek.” Eren Aşnaz

Haber Kaynağı: https://canakkalegundem.net/2017/03/25/lojistik-destegi-kucuk-ciftciyi-etkilemiyor/