Çanakkale Ziraat Odası > Haberler > Tuta savaşı bitmedi

Tuta savaşı bitmedi

Pazar fiyatı 5 TL’yi bulan domates, son birkaç yıldır olduğu gibi tuta ile mücadele veriyor. Tutadan korunmak isteyen çiftçi bu yıl domatesi geç ekince fiyatlarda yükselme yaşandı. Vatandaş, fiyatları eleştirirken tuta mücadelesini başarıyla sürdüren üreticiler halinden memnun. Domatesiyle meşhur olan Çanakkale son birkaç yıldır tuta zararlısı ile mücadele ediyor. Bu sebeple geç ekim yapan çiftçi tutadan korunmayı hedeflerken durum etiketlere olumsuz yansıyor. Tüketici domatesten dert yanarken üreticinin kuralına göre oynayanı kazanıyor.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, konuyla ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “Şu anda tuta var. Hastalıkla mücadele de tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda bununla ilgili çalışmalar yürüttük. Domates üretimi yapılan yerlerde hala devam ediyor bu çalışmalar. Harfiyen uygulayanlar şu anda sıkıntı yaşamıyor. Ancak uymayanlar bunun cezasını çekiyor. Artık iyi üretim yapan para kazanabiliyor. İyi üretemeyenler olarak da masaya yatırıp kendimizi sorgulamalıyız. İşe böyle bakmak gerekiyor. İlaç ve mücadeleyi zamanında yapmamız gerekiyor. Çok hastalık var. Çiftçi dikkatli olmalı, mücadeleyi zaman kaybetmeden yapmalı. Şu anda mücadeleyi iyi yapan arkadaşlarımız iyi paralar kazanıyor.”

Haber Kaynağı: https://canakkalegundem.net/2018/09/22/tuta-savasi-bitmedi/