Çanakkale Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çanakkale Ziraat Odası > Haberler > Üreticiye ‘Corona’ hibesi!

Üreticiye ‘Corona’ hibesi!

Corona virüs sebebiyle olumsuz etkilenen tarım sektörünü canlandırmak için harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Bitkisel üretimin geliştirilmesi’ isimli bir projeyi hayata geçiriyor. Buna göre belirlenen 21 ildeki üreticilere, tohumların yüzde 75’i hibe edilecek. Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya da konuyla ilgili GÜNDEM’e açıklamalarda bulundu. 

Kaya, bu girişimin oldukça kıymetli olduğunu ifade ederek ‘kontrol ve denetim’in altını ise özellikle çizdi. Başkan Kaya, “Bu süreç iyi yönetilirse, üretim yapacak kişiler iyi seçilirse, ekim ve dikimden ürünün hasadına dek süren dönem iyi yönetilir, kontroller iyi sağlanırsa, bu proje mutlak bir fayda sağlayacaktır” dedi.

Yeni tip Corona virüs COVİD-19, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yalnızca insan sağlığını değil, ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Bu bağlamda tarım sektöründe yaşanan durgunluğa ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Bitkisel Üretimin geliştirilmesi’ isimli projesinin çözüm sağlaması bekleniyor.

PROJE BÜTÇESİ YAKLAŞIK 20 MİLYON TL
Buna göre Bakanlık, yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için 21 ilde üreticilere tohumların yüzde 75’ini hibe edecek.

Bakanlık, ekimi yapılacak tohumların sertifikalı ve miktarının 6 bin 700 ton olduğunu belirtti. Proje kapsamında 364 bin dekar alanda ekiliş yapılacağı ve ilk aşamada ekilişleri yapılan ve hasat edilecek olan ürünün toplam rekoltesinin 80 bin ton olacağı ifade edilirken proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim değerinin ise 220 milyon TL, proje bütçesinin ise yaklaşık 20 milyon TL olduğu da belirtildi.

“SÜREÇ İYİ YÖNETİLİRSE İLERİKİ DÖNEMLERE DE KAPI AÇAR”
Konuyla ilgili GÜNDEM’e değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya ise sürecin iyi yönetilmesinin altını önemle çizerek şu ifadelere yer verdi:

“Bakanlık tarafından 21 ilde başlatılan tohum hibe programının çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Salgın nedeniyle zor günlerden geçtiğimiz şu dönemde bu girişim oldukça önemli. Hibede, ülkenin temel ihtiyacı olan ürünlerin seçildiğini görüyoruz. 21 il var ve bu illere temel ihtiyaçları içeren tohumlar dağıtılacak. Çanakkale de bu hibe desteğinden kuru fasulye tohumunu alacak. Tabii ki çeşitliliğin daha fazla olmasını isterdik. Daha fazla tohum çeşidi olsaydı daha memnun olurduk. Yeterli mi, değil belki ama eğer bu süreç iyi yönetilirse, üretim yapacak kişiler iyi seçilirse, ekim ve dikimden ürünün hasadına dek süren dönem iyi yönetilir, kontroller iyi sağlanırsa bu proje, mutlak bir fayda sağlanacaktır. Bu, aynı zamanda ileriki dönemlere de kapı açacaktır.”

Esra Çanlı